Investitorii străini sunt din ce în ce mai interesați de Parcul Industrial Metrom
Pe 11 aprilie 2014 a avut loc adunarea generală anuală a membrilor Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR). Aceasta s-a desfășurat în Poiana Brașov, fiind organizată cu sprijinul unuia dintre membrii fondatori ai asociației, respectiv Parcul Industrial Metrom (PIM) Brașov.
APITSIAR s-a înființat în 2005, ca structură de tip asociativ, neguvernamentală, cu scopul de a deveni un reprezentant oficial al operatorilor economici – membri ai asociației – în relațiile cu autoritățile Statului, administrațiile locale sau alți parteneri din domeniu, atât în plan profesional, cât și în cel economico-social.
Reprezentanților celor 11 parcuri industriale din țară membre ale APITSIAR le-a fost prezentat raportul de activitate al asociației pe 2013, bilanțul contabil, precum și programul activităților prioritare pentru 2014. S-a evidențiat faptul că în anul anterior, din cauza crizei economico-financiare multe firme rezidente în astfel de parcuri s-au confruntat cu lipsa comenzilor, insolvență sau au devenit falimentare, fiind limpede că efectele economice negative s-au resimțit și la nivelul operatorilor economici ai APITSIAR.
Pentru acest an, membrii APITSIAR au convenit că printre priorități se numără întărirea capacității de acțiune (la nivel de schimburi de experiență, perfecționare profesională etc.), analizarea și dezbaterea proiectelor de succes, dar și a problemelor dificile întâmpinate în constituirea unor parcuri științifice incluse în cele industriale și, nu în ultimul rând, analiza studiilor de caz referitoare la posibilitățile și proiectele de extindere a parcurilor industriale.
Una dintre cele mai ambițioase propuneri pentru 2014 este implicarea totală a membrilor APITSIAR în fazele de inițiere, definitivare și punere în practică a Strategiei de dezvoltare a parcurilor industriale din România pe perioada 2014 – 2020.
- Șanse mari de dezvoltare pentru Brașov
Prezent la întrunirea amintită, unul dintre vicepreședinții APITSIAR și membru al Colegiului Director al asociației, directorul general al Parcului Industrial Metrom (PIM) Brașov Silviu Hârșovescu ne-a declarat: ”Nu am încetat să subliniez, ori de câte ori se ivește ocazia, potențialul deosebit al parcurilor industriale din municipiul și județul nostru, în privința generării de sute de noi locuri de muncă viabile. Consider că prin facilitățile acordate prin lege (scutirea de taxe și impozite locale), acești agenți economici sunt capabili să atragă și să ofere spații de birouri și de producție multor firme românești sau străine interesate. În opinia mea, parcurile industriale reprezintă una din șansele de dezvoltare cele mai mari pe care le are Brașovul – în contextul dării în folosință a aeroportului și a viitoarei autostrăzi – prin potențialul uriaș de investitori care încep din ce în ce mai mult să-și manifeste interesul în zonă. Deja am primit solicitări de spații spre închiriere de la firme chinezești (din Hong Kong), israeliene și din state membre ale Uniunii Europene, acesta fiind un indicator clar al faptului că reprezentanții societăților comerciale intuiesc creșterea importanței și dezvoltării Brașovului, nu numai prin așezarea sa geografică în mijlocul țării, ci și prin oportunițile oferite. În acest context, la nivelul PIM Brașov dorim să încercăm extinderea actualului parc sau înființarea unuia nou, cu ajutorul acționarului unic al PIM, Consiliul Județean. Ne-am bucurat întotdeauna de suportul și sprijinul președintelui CJ Aristotel Căncescu și sperăm că vom reuși în continuare să obținem rezultate speculoase, în contextul de dezvoltare de bun augur, de care aminteam anterior”.
Exemple elocvente asupra faptului că parcurile industriale reprezintă un ”motor” de dezvoltare al zonelor în care se află au țările din vecinătatea noastră. Astfel, în timp ce în România, din 2001 și până în prezent au fost înființate câteva zeci de asemenea societăți, numărul firmelor existente în ele fiind sub 800, iar al locurilor de muncă nou creeate ajung la circa 35.000, Ungaria, Cehia și Polonia au ajuns la 200 de parcuri industriale fiecare, cu câte aproximativ 100.000 de angajați.
de Mihaela TECULESCU